Κεντρική Θέρμανση

Γενικά

Κεντρική Θέρμανση ονομάζουμε το σύνολο των συσκευών και των οργάνων που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες μεταξύ τους, με σκοπό την παραγωγή θερμότητας. για την θέρμανση των χώρων που κατοικούμε και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Η κεντρική θέρμανση διαφέρει από τις υπόλοιπες θερμάνσεις (τζάκια, θερμάστρες πετρελαίου ή ξύλου κλπ), στο ότι για την δημιουργία της καύσης, δεν χρησιμοποιούν το οξυγόνο που βρίσκεται μέσα στον χώρο που ζούμε και επομένως είναι η πιο υγιεινή μορφή θέρμανσης.

Ενα σύστημα κεντρικής θέρμανσης αποτελείται από τον λέβητα, τον καυστήρα, τον κυκλοφορητή, τις διατάξεις ασφαλείας, την δεξαμενή καυσίμων, και την καπνοδόχο.

Περισσότερο πολύπλοκα συστήματα χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτρικές βάνες αυτονομίας, ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, διατάξεις παραγωγής ζεστού νερού για χρήση, όργανα αντιστάθμισης κλπ.

Γενικές οδηγίες

Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, πρέπει να επιβλέπεται, να συντηρείται και να επισκευάζεται από ανθρώπους που έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, έχουν μεράκι για την δουλειά αυτή και κυρίως να είναι υπεύθυνοι για αυτό που κάνουν .Έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης.Είναι απαραίτητο οι συντηρητές να υπογράφουν ένα έντυπο όπου θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα (βαθμός απόδοσης του καυστήρα, κατανάλωση καυσίμου ανά ώρα, μέγεθος μπεκ, αριθμό δείκτη αιθάλης και περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στα καυσαέρια, πίεση αντλίας καθώς και οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν)Στο έντυπο αυτό (που πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο) αναγράφεται η ημερομηνία επίσκεψης, το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός αδείας του συντηρητή.
Εκείνα που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες μιας εγκατάστασης είναι:

1. Πριν τεθεί σε λειτουργία ο καυστήρας πρέπει να ελεγχθεί :

  • αν υπάρχει πετρέλαιο μέσα στην δεξαμενή,
  • αν η εγκατάσταση θέρμανσης είναι γεμάτη με νερό,
  • αν όλοι οι διακόπτες της εγκατάστασης είναι ανοικτοί. (Το αν η εγκατάσταση έχει την απαραίτητη ποσότητα νερού το βλέπουμε από το μανόμετρο που υπάρχει στον αυτόματο πληρωτή . Ο βαθμός πίεσης του νερού στην εγκατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το ελάχιστο όμως που πρέπει να δείχνει το μανόμετρο του πληρωτή είναι 1 (μία ατμόσφαιρα)

2. Για να θέσουμε σε λειτουργία τον καυστήρα:

  • ανοίγουμε τον διακόπτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση και ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη χώρου στην επιθυμητή θερμοκρασία.

3. Για να σταματήσουμε την λειτουργία του καυστήρα:

Αν θέλουμε να σταματήσουμε για λίγο τον καυστήρα, τοποθετούμε τον θερμοστάτη χώρου ή τον θερμοστάτη του λέβητα σε χαμηλή θερμοκρασία, ή κλείνουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τον διακόπτη του πίνακα του λέβητα.

Οι ιδιοκτήτες στην περίπτωση αυτή (αν δηλαδή θέλουν να σταματήσουν την λειτουργία του καυστήρα για λίγο, πχ κατά τις ώρες που λείπουν από το σπίτι ή κατά την διάρκεια της νύχτας) πρέπει να τοποθετήσουν τον θερμοστάτη χώρου σε χαμηλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία αυτή εξαρτάται από τις ώρες διακοπής, από την μόνωση του σπιτιού και από άλλους παράγοντες. Συνιστάται πάντως να μην αφήνουμε ποτέ η θερμοκρασία του χώρου να πέσει κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου όταν κατοικούμε και κάτω από 5 βαθμούς όταν απουσιάζουμε για πολύ καιρό.Αν θέλουμε να σταματήσουμε τον καυστήρα για πολύ χρόνο(καλοκαίρι), κλείνουμε τον διακόπτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση και τον διακόπτη παροχής πετρελαίου της δεξαμενής

4.Την στιγμή που γεμίζουμε την δεξαμενή πρέπει να σταματήσουμε την λειτουργία του καυστήρα πριν το γέμισμα και να τον θέσουμε σε λειτουργία ξανά μετά από μία ώρα. Ελέγχουμε μήπως έχει μετακινηθεί τίποτα από τον καυστήρα από απροσεξία των ανθρώπων που γεμίζουν την δεξαμενή.

ΠΡΟΣΟΧΗ  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΦΙΛΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ.

Νοθεία στην ποιότητα του πετρελαίου θέρμανσης δεν υπάρχει.(σπάνια περίπτωση αναφέρθηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε) Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα πετρελαίου που πληρώνουμε να είναι αυτή που παραλάβαμε. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε την ποσότητα που παραλάβαμε είναι η ογκομέτρηση της δεξαμενής

5. Σε περίπτωση κινδύνου : Πρέπει αμέσως να κλείσουμε τον διακόπτη παροχής ρεύματος στον καυστήρα, να κλείσουμε την παροχή πετρελαίου από την δεξαμενή,και χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα σκόνης.Πάνω από τον καυστήρα τοποθετούμαι ένα πυροσβεστήρα σκόνης αυτόματης εκκένωσης (σε θερμοκρασία συνήθως 60 βαθμών Κελσίου) και βάρους τουλάχιστον 6 κιλών. Ο πυροσβεστήρας αυτός χρειάζεται αναγόμωση κάθε 18 μήνες ή όποτε ορίζει ο κατασκευαστής.Περιπτώσεις πυρκαγιάς από καυστήρα πετρελαίου έχουμε ελάχιστες και αυτές προκλήθηκαν από κακή συντήρηση ή αφαίρεση ελαττωματικών οργάνων του καυστήρα ενώ θα έπρεπε να γίνει αντικατάσταση τους.
Γενικά θα πρέπει να γίνεται συντήρηση της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο και έλεγχος (ανάλογα της εγκατάστασης) σε συχνά διαστήματα κατά την διάρκεια λειτουργίας.